Podle čeho vybírat svého kouče?

30.05.2014 10:19

Při výběru kouče jsou důležité dvě otázky:

Je ten kouč dobrý?

To znamená je to skutečný profesionál ve svém oboru, rozumí tomu, co dělá, a umí to? To je na první pohled těžké rozeznat. Vodítkem nám mohou být následující údaje:

  • Kouč absolvovat kvalitní (nejlépe akreditovaný) výcvik v rozsahu min. 120 hodin.
  • Kouč je členem (nejlépe certifikovaným členem) nějaké profesní organizace koučů, hlásí se k jejím standardům a řídí se jejím etickým kodexem. V ČR to může být Mezinárodní federace koučů (ICF), Česká asociace koučů (ČAKO) nebo Evropská rada pro koučink a mentoring (EMCC).
  • Kouč se může prokázat praxí a referencemi.
Pokud hledáte kouče pro firmu nebo si sami vybíráte kouče pro dlouhodobější spolupráci na svých osobních cílech, určitě se zaměřte na profesionalitu kouče. Pokud je to možné, ověřte si reference, zeptejte se někoho z jeho dřívějších klientů. Pokud je kouč členem ICF, můžete si jeho odbornou kvalifikaci ověřit i na webu ICF ČR. 
 

Bude mi ten kouč „sedět“?

I když jsou certifikáty a reference jistě důležité, nejdůležitější je, jak si s daným koučem osobně sednete. Ne každý kouč bude vyhovovat všem klientům. Bude se vám lépe pracovat s mužem či se ženou, s někým, kdo je mladší nebo starší než vy? 

Před zahájením koučování si sjednejte nezávaznou úvodní schůzku s koučem. Většina koučů ji poskytuje zdarma. Při seznamovací schůzce s koučem pak zvažte - cítíte se s ním dobře? Budí ve vás důvěru?

Na úvodní schůzce se zároveň můžete dozvědět mnoho informací o kouči, které vám usnadní vaše rozhodnutí. Ptejte se, co vašeho kouče vlastně přivedlo ke koučování? Proč to dělá? Jaké je jeho pojetí koučování? Jaké vzdělání v koučinku absolvoval? K jakému směru nebo škole se hlásí, z jakých teoretických či filozofických východisek čerpá? Je členem nějaké profesní nebo odborné komunity koučů? Hlásí se k nějakému etickému kodexu? Jak na sobě dál pracuje, jak se rozvíjí a vzdělává? Jaké má s koučováním zkušenosti, s jakými klienty obvykle pracuje?

Dobrý kouč vám už během prvního sezení nabídne alespoň krátkou „koučovací ochutnávku“, abyste si vyzkoušeli, jakým způsobem budete společně pracovat.

Zpět