Můžete ovlivnit svou spokojenost v práci?

31.08.2011 13:40

Někteří lidé se domnívají, že někde existuje ta jediná úžasná zajímavá práce, to jediné pracovní místo, ve kterém budou šťastní a spokojení, a jediné co musí udělat, je hledat je tak dlouho, dokud je nenajdou. A tak střídají firmy a pracovní pozice a z každé po čase zklamaní odcházejí, protože to „zase nebylo ono“.

Jiní lidé si uvědomují, že svoji spokojenost v práci mohou sami ovlivnit. Jakákoli práce nás může frustrovat, nebo naopak naplňovat uspokojením. Záleží na našem přístupu k ní. Jinými slovy: „Jaké si to uděláš, takové to máš“. Každou práci můžeme přetvořit tak, aby pro nás uspokojivější byla.

Jak na to? Chceme-li maximalizovat svou pracovní spokojenost, musíme v práci využívat své charakteristické silné stránky, a to nejlépe každý den. Když přetvoříte svou práci tak, abyste v ní každodenně uplatnili své silné stránky, učiníte ji nejen zajímavější, ale rutinní práce se navíc přemění ve skutečné poslání. Radost z hlubokého zaujetí činností pak překonává hmotnou odměnu jako hlavní důvod pro práci. U řady prací je daný požadovaný výsledek, ale způsob, jak se k němu dostaneme, si můžeme určit sami, nebo to alespoň můžeme ovlivnit.

Nejsrozumitelnějším ukazatelem štěstí během pracovního dne je hluboké zaujetí činností – když se při práci cítíte zcela sami sebou, jste do činnosti plně pohrouženi a třeba i zapomenete na čas. Jak často takový pocit v práci zažíváte? A jak to můžete udělat, abyste ho zažívali častěji?

Jak být více ponořen do činnosti?

  • Určete si své charakteristické silné stránky.
  • Vyberte si práci, v níž je můžete využívat každý den.
  • Přetvořte si svou současnou práci tak, abyste vaše charakteristické silné stránky více využívali.
  • Pokud jste zaměstnavatelem, vyberte si zaměstnance, jejichž charakteristické silné stránky odpovídají práci, kterou budou dělat. Jste-li manažerem, dejte zaměstnancům prostor, aby si v rámci firemních cílů práci přetvořili.

 

Zpět