Moje štěstí v lásce

30.09.2011 10:43

V předchozím čísle newsletteru jsme se zabývali tím, jak můžeme dosáhnout a ovlivnit svoje štěstí a spokojenost v pracovním životě. Dnes se pojďme podívat na další důležitou oblast života každého člověka - partnerský vztah, soužití s partnerem či partnerkou.

Mnoho psychologických průzkumů prokazuje, že ženatí muži a vdané ženy (nebo muži a ženy žijící v trvalém partnerském vztahu podobném manželství) jsou šťastnější než ostatní lidé. Manželství či trvalé partnerství je z hlediska štěstí mocnějším faktorem, než spokojenost v práci, finance nebo život v místním společenství. Manželství představuje silnou ochranu před nejrůznějšími životními problémy. Ženatí muži a vdané ženy jsou ve srovnání s nesezdanými vrstevníky méně depresivní. Děti, jejichž rodiče se vzali a nerozvedli se, jsou na tom podle všech známých kritérií lépe než děti, vyrůstající v jakýchkoli jiných podmínkách.

Říká se, že někdo má "štěstí v lásce" a jiný zase "smůlu na partnery". Po předchozích "lekcích" z pozitivní psychologie Vás jistě nepřekvapí tvrzení, že svoje štěstí v lásce, stejně tak jako štěstí v jiných oblastech svého života, máme do značné míry sami pod kontrolou a jsme za ně sami odpovědní.

Schopnost vytvořit a udržet dlouhodobý partnerský vztah stojí na dvou klíčových schopnostech: schopnosti milovat a schopnosti být milován (což není vždy totéž).

V tomto čísle newsletteru "Cesta k úspěchu" se mimo jiné dozvíte:

  • jakým způsobem milujete a jste milováni,
  • jak budovat dobrý (či ještě lepší) partnerský vztah.

Přeji příjemné počtení a mnoho štěstí v lásce v říjnu 2011!

Zpět