Moje potěšení

30.06.2011 14:17

Potěšení je chvilková radost, má silnou emocionální složku, je pomíjivé a nevyžaduje téměř či vůbec žádné přemýšlení či úsilí. Potěšení nám přináší například dobré jídlo, sklenka dobrého vína, horká sprcha, čokoláda, procházka v krásné přírodě, poslech oblíbené hudby, večerní posezení u plápolajícího krbu či vydařený sex.

I když nám potěšení spolehlivě přináší radost, je vždy jen chvilkové. Jakmile zmizí vnější podnět (jídlo je dojedeno, krb vyhasnul …), rychle se vytrácí. Také si na něj rychle zvykáme a při opakování prožitku často potřebujeme vyšší intenzitu podnětu, abychom dosáhli stejných pocitů jako původně. Příliš časté opakování nám pak už rozkoš a radost nepřináší vůbec – podnět nám zevšedněl, přestal „fungovat“. Chceme li tedy svá potěšení opakovat, musíme najít optimální odstup nebo podnět nějak změnit, zařadit moment překvapení.

Svá potěšení si lépe vychutnáme, pokud si je nedopřáváme o samotě, ale sdílíme je s ostatními.

Čím můžete ještě dnes udělat radost sami sobě? Čím můžete ještě dnes potěšit své blízké? Jakým dárkem nebo činem je můžete překvapit?

Řada lidí v dnešní době žije tak hekticky, že si mnoha potěšení ve svém životě vůbec nevšimne. Bezmyšlenkovitě žvýkáme oběd, a přitom už přemýšlíme, co ještě musíme udělat a komu zavolat. Snažíme se šetřit časem, a tak zatímco děláme jednu věc (byť příjemnou), už myslíme na další. Člověk se přitom potřebuje čas od času potěšit, udělat si radost, trochu se hýčkat. Pokud si chceme plně vychutnat svá potěšení, je třeba zpomalit, zaměřit se na přítomnost.

Jaké příjemné věci jste už dnes prožili a jaké vás ještě čekají? Dokázali jste si je užít a vychutnat?

Co kdybyste si naplánovali jeden opravdu pěkný den? Zkuste si v tomto měsíci vyčlenit volný den, který strávíte sami nebo s blízkými lidmi, a budete se oddávat svým nejoblíbenějším požitkům. Jak bude takový den vypadat? Co všechno budete dělat?

Zpět