Kolik máte doopravdy času?

31.03.2010 12:33

Lidé často říkají: „Neudělal jsem to, protože jsem na to neměl čas“. „Kdybych měl více času, tak …“. Tváří se přitom, jakoby čas byla nějaká objektivní veličina, které jim někdo přidělil pouze omezené množství. Čas a jeho vnímání je však velmi subjektivní záležitost. Už se vám stalo, že vám nějaký časový úsek uběhnul tak rychle, že jste se ani nenadáli? A jindy se vám stejně dlouhá doba vlekla, jako by neměla mít nikdy konce? Ve skutečnosti je nedostatek času obvykle výmluvou, kterou zastíráme jiné, skutečné příčiny toho, proč jsme něco neudělali. „Neměl jsem čas“ většinou znamená „Nechtěl jsem“ nebo „Nebyl jsem dostatečně motivovaný“.

Je pravdou, že den každého z nás má 24 hodin a nemůžeme jej prodloužit nebo „nafouknout“. Je však čistě věcí naší volby a našeho rozhodnutí, jak s tímto časem naložíme a čemu jej budeme nebo nebudeme věnovat. Pokud něco skutečně chceme, pokud je pro nás něco skutečně důležité, prostě si na to čas musíme udělat. Třeba i tak, že něco jiného zkrátíme nebo úplně vypustíme.

O našem čase nerozhoduje někdo jiný nebo vnější okolnosti, třebaže to rádi říkáme. To, jak skutečně naložím s každou jednotlivou minutou mého života, jakou činností, kde a s kým ji strávím, je ve skutečnosti věcí mého svobodného rozhodnutí (snad s výjimkou pobytu ve vězení :-)). Ale každé rozhodnutí, které učiním, má nějaké důsledky a já musím být připravena tyto důsledky nést. Jestliže se mi ráno nechce do práce, mohu se svobodně rozhodnout, že tam nepůjdu, pokud akceptuji například riziko, že dostanu výpověď za neomluvenou absenci. Pokud se mi ráno opakovaně nechce do práce, měla bych se spíš zamyslet nad otázkou? Dělám tu správnou práci? Pracuji ve správné firmě?

Můžeme se samozřejmě naučit se svým časem lépe hospodařit. Existuje bezpočet příruček a kurzů time managementu, které učí, jak si čas naplánovat, zorganizovat a jaké efektivní pracovní metody používat. Sebelepší techniky nám ale budou k ničemu, pokud svůj čas trávíme „nesprávnými“ věcmi.

Zkuste si odpovědět na otázky:

  • Máte dostatek času na skutečně důležité věci ve vašem životě?
  • Kolik času těm důležitým věcem ve vašem životě doopravdy věnujete? Kolik času denně věnujete své rodině, dětem, partnerovi? Kolik času věnujete péči o své zdraví? A o svůj seberozvoj? Jste s tímto stavem spokojení?
  • Co pro vás vlastně znamená čas? Jsou pro vás čas peníze? Nebo má čas větší cenu než peníze?
  • Jak se svým časem zacházíte? Využíváte ho efektivně, nebo vám někde stále „utíká“?
  • Kdybyste získali hodinu času denně navíc, čemu byste ji věnovali?
  • Kolik času vám ještě zbývá? Už jste někdy přemýšleli o tom, kolik času na dosažení svých profesních a osobních cílů ještě máte k dispozici? Kolik roků, měsíců a dní aktivního života ještě máte před sebou?

Můj oblíbený citát P. Roseggera zní: „Člověk nemá nikdy čas, ledaže si ho udělá“.

A až budete zase naříkat nad nedostatkem času, vzpomeňte si na výrok Browna H. Jacksona: „Neříkejte, že nemáte dost času. Máte k dispozici úplně stejně hodin denně, kolik měl Michelangelo, Kryštof Kolumbus, T. A. Edison, Albert Einstein nebo Winston Churchill“.

Zpět