Jak vydržet a nevzdat to?

01.11.2009 14:16

Co ale, když cestou k cíli narazíte na nějaké nečekané překážky? Jestliže jste přesvědčeni, že váš cíl je dobrý a stojí za to, rozhodně se nevzdávejte. Pokud se vám nedaří cíle dosáhnout, můžete zkusit například tyto možnosti:

Změňte směr tlaku 

O slavném americkém terapeutovi Miltonu Ericksonovi se traduje tato historka. Když byl malý chlapec a žil na farmě svých rodičů, připletl se jednou k situaci, kdy se skupinka lidí marně snažila dostat tele do přepravní bedny. Všichni ho strkali a tlačili dovnitř, ale tele se bránilo ze všech sil. Malý Milton k němu přišel a z náhlého popudu začal tahat tele za ocas směrem pryč od bedny. Tele sebou škublo, vyrazilo dopředu a už bylo v bedně. Jestliže se něco nedaří, i když se opravdu hodně snažíte, zkuste „změnit směr tlaku“ a udělat něco úplně jiného. Když nemůžete překážku přelézt, zkuste ji podlézt nebo obejít.

Předefinujte cíl 

Můžete změnit svůj cíl, zvolit alternativní cíl. I když jste si dali s nastavením svého cíle hodně práce, není to dogma, které by platilo jednou provždy. Je to váš cíl a když uznáte za vhodné, můžete ho kdykoli změnit. Nebo zkuste svůj cíl rozdělit na menší, dílčí cíle a zaměřte se pouze na jeden z nich. Možná jste si vzali příliš velké sousto. Víte, jak můžete sníst slona? Prostě tak, že ho rozkrájíte na malé kousky a každý den sníte jeden dílek. Nebo změňte časový harmonogram, rozložte si jednotlivé kroky na delší období. Možná váš cíl předpokládal, že ze sebe budete vydávat stále maximum, což není realistické. Člověk není stroj a nemůže podávat každý den stoprocentní výkon. Tím, že své cíle průběžně revidujete podle toho, jak se mění vnější podmínky a jak se měníte vy sami, získáváte cenné zkušenosti.

Už Sokrates říkal: Lepší je udělat málo věcí dobře než hodně věcí špatně.

Předefinujte situaci 

V psychologii se tomuto postupu říká přerámcování. Každá událost závisí na „rámci“, ve kterém ji vnímáme. Když se změní její rámec, změní se i naše reakce na ni. Tutéž sklenici můžeme vnímat jako poloprázdnou nebo jako poloplnou. Totéž opelichané ptáče můžeme vidět jako ošklivé káčátko, nebo jako budoucí krásnou labuť. Tentýž výsledek našeho snažení můžeme hodnotit jako totální neúspěch, nebo jako báječnou zprávu – právě jsme spolehlivě zjistili, kudy cesta nevede!

Edison prý kdysi řekl: Neselhal jsem tisíckrát. Našel jsem 1000 způsobů, které nefungují.

Zaznamenávejte si pokroky 

Veďte si týdenní záznamy o pokroku. Zapisujte si, co jste už udělali a jak jste pokročili. Odškrtávejte si splněné položky nebo si vybarvujte políčka v plánu. Vyberte si jakýkoliv způsob, který vám bude vyhovovat, důležité je, abyste měli před očima, jaký kus cesty směrem k cíli jste už ušli. Když se pak dočasně nedaří, podívejte se na své záznamy a pochvalte se za ten kus práce, který už je za vámi.

Zpět