Jak svou práci vnímáte vy?

31.08.2011 13:45

Martin Seligman ve své knize „Opravdové štěstí“ uvádí následující dotazník.

Přečtěte si 3 níže uvedené odstavce:

1. Paní A pracuje především proto, aby si vydělala dost peněz na jiné oblasti svého života. Kdyby byla finančně zabezpečená, v této práci by už nepokračovala, raději by dělala něco jiného. Často si přeje, aby čas v práci ubíhal rychleji. Velice se těší na víkendy a dovolenou. Kdyby paní A žila ještě jednou, pravděpodobně by si stejný druh práce nevybrala. Neradila by svým přátelům a dětem, aby tuto práci dělali. Nemůže se dočkat, až půjde do důchodu.

2. Paní B práce v podstatě baví, ale nemyslí si, že bude za pět let dělat stejnou práci. Místo toho by ráda pracovala na lepší, vyšší pozici. V budoucnosti má několik cílů, ráda by zastávala určité posty. Někdy jí její práce připadá jako ztráta času, ale je si vědoma, že ji na své současné pozici musí dělat dostatečně dobře, aby se dostala dál. Paní B se nemůže dočkat, až bude povýšena. Povýšení pro ni znamená uznání za dobrou práci a je znakem jejího úspěchu v soutěži se spolupracovníky.

3. Pro paní C je práce jednou z nejdůležitějších oblastí života. Je velmi ráda, že dělá právě tuto práci. Protože to, čím se živí, je významnou součástí jejího „já“, je to také jednou z prvních věcí, které o sobě ostatním řekne. Často si svou práci bere domů i na dovolenou. Většina jejích přátel je z práce a je členkou několika organizací a klubů, které se k práci vztahují. Paní C má ze své práce dobrý pocit, protože ji má ráda a protože si myslí, že pomáhá vytvářet lepší svět. Povzbuzovala by své přátele a děti, aby dělali to samé. Paní C by byla dost naštvaná, kdyby musela přestat pracovat, a na důchod se nijak zvlášť netěší.

 

 

Podobám se jí

velice

 

poněkud

 

trošku

 

vůbec ne

Nakolik jste

jako paní A?

 

3 body

 

2 body

 

1 bod

 

0 bodů

Nakolik jste

jako paní B?

 

3 body

 

2 body

 

1 bod

 

0 bodů

Nakolik jste

jako paní C?

 

3 body

 

2 body

 

1 bod

 

0 bodů

Paní A vnímá svoji práci jako zaměstnání, paní B jako profesi a paní C jako poslání. Které z nich se nejvíce podobáte?

Nyní prosím ohodnoťte svou spokojenost ve své současné práci na škále od 1 do 7.

1 = zcela nespokojený/á, 4 = ani spokojený/á, ani nespokojený/á, 7 = zcela spokojený/á.

Vnímáte-li svou práci jako poslání a jste-li s prací spokojeni, tím lépe pro vás. Pokud ne, měli byste se zamyslet, jak svou práci přetvořit. Klíčovým faktorem není najít „správnou“ práci, ale najít takovou práci, ve které můžete uplatnit své silné stránky a kterou si můžete přetvořit tak, aby vám vyhovovala.

 

Zpět