Jak dlouho trvá koučování?

01.12.2014 11:14

Uvažujete o koučování. Máte cíle, na kterých chcete pracovat. Už jste si možná i vybrali svého kouče. Ale jak dlouho má vlastně takové koučování trvat? A kdo má délku koučování určit - kouč, nebo vy sám / sama?

Tak jako celé koučování není obor jednotný a standardizovaný, ani na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď.

Jednotliví koučové se hlásí k různým teoretickým východiskům a myšlenkovým směrům (nebo také k žádným). Jsou členy různých profesních organizací a uskupení, s různě nastavenými standardy koučovací praxe (nebo také žádných). Mají odborné vzdělání, poskytované různě zaměřenými koučovacími školami (nebo také žádné).

Jednotliví koučové pracují v rámci své koučovací praxe s různě nastavenými modely koučování. Takový model obsahuje mimo jiné odpovědi na otázky: Jak probíhá nastavování kontraktu s klientem? Jak probíhá úvodní setkání? Jak dlouho koučování probíhá? Kolik sezení, v jaké délce a rozsahu má klient absolvovat, aby dosáhnul požadovaných výsledků? Jak konkrétně kouč postupuje a jaké metody používá, aby klient dosáhnul požadovaných výsledků?

Neexistuje jeden univerzální model koučování. Někteří koučové a některé koučovací školy se přesto snaží takový standardizovaný model zavést a používat. Například: "Koučování obsahuje 12 sezení o délce 90 minut v průběhu 6 měsíců, při kterých se pracuje na 3 cílech klienta, z toho jsou dva pracovní a jeden osobní". Někteří dodavatelé koučovacích služeb vám nabídnou předem připravené "balíčky", podrobně rozpracované koučovací programy, často v ceně desítek tisíc korun.

Na druhou stranu jsou koučové, kteří jsou v přístupu ke koučování a v práci s klientem velmi flexibilní. Nesvazují klienta předem fixně nastaveným plánem, nepožadují od něj závazek "odebrat" minimálně x sezení. Takoví kouči se na konci každého sezení klienta ptají, jestli považuje za nutné přijít znovu, a pokud ano, naplánují další schůzku.

V dnešním newsletteru "Cesta k úspěchu" se chci zamyslet na tím,

  • jaké jsou výhody a nevýhody různých koučovacích modelů
  • na čem ve skutečnosti závisí délka koučování.

Přeji vám pěkné počtení a mnoho úspěchů v prosinci 2014!

Zpět